Mogelijk gemaakt door Dialogic

Volgend semester

1 februari 2020

stoplicht

Hoe verbeteren we de fietsdoorstroom in Utrecht en voorkomen we opstoppingen bij verkeerslichten?

Op 5 februari organiseerde Dialogic een masterclass Smart Cities voor tweedejaars studenten ICT Niveau 4 van het ICT College ROC Midden Nederland.

Allereerst kregen de studenten een stoomcursus smart cities, daarna was het tijd om zelf aan de slag te gaan. Om te beginnen werden spraakmakende smart city toepassingen uit verschillende grote steden in Nederland in kaart gebracht. Daarna kregen de studenten de kans om zelf een smart city toepassing te ontwikkelen. Deze toepassing dient een slimme oplossing te bieden voor het volgende probleem: hoe verbeteren we de fietsdoorstroom in Utrecht en voorkomen we opstoppingen bij verkeerslichten?

Het resultaat: een viertal creatieve oplossingen: gebruikmakend van lasers, sensoren, smart phones of slimme fietslampen die communiceren met Utrechtse verkeersregelinstallaties om zo de fietsstromen in kaart te brengen. Aan de hand hiervan kunnen verkeerslichten worden geregeld (bijvoorbeeld langer groen bij veel fietsers) of piekroutes worden ontlast (alternatieve route berekening op basis van real-time verkeersinformatie).

Deze masterclass fungeert als aftrap van een leer-werktraject waarin Dialogic een selectie van studenten intensief zal begeleiden in het kader van het Ict lab Utrecht. In dit project werkt Dialogic samen met ROC Midden Nederland aan het realiseren van een betere aansluiting op ‘bredere’ arbeidsmarkt buiten de ICT-sector.

Smart city

Geplaatst op 5 februari 2016


Volgende →