Mogelijk gemaakt door Dialogic

Volgend semester

1 februari 2020

Opschaling ICT Lab Utrecht zet door

Waar we begin 2016 startten met twee teams van in totaal zes studenten vangen we nu aan met vier teams met in totaal maar liefst 19 studenten vanuit drie verschillende opleidingen.

Na een masterclass internet of things op het ICT Lab en een masterclass SCRUM op het ROC zijn de leerlingen klaar voor het echte werk. De komende weken buigen de leerlingen zich over de volgende vraagstukken:

  • Hoe bouw je een LoRa gateway en wat kunnen we hier mee?
  • Hoe kun je winst behalen in de last mile van bevoorrading van stadscentra?
  • Hoe kun je data van verkeersstromen op kruispunten bruikbaar maken voor besluitvorming van gemeenten?
  • Hoe kunnen we Carto testen en doorontwikkelen?

Genoeg stof tot nadenken. In nauwe samenwerking met opdrachtgevers Eurofiber, het Kennislab voor Urbanisme en Civity zullen we tot aan de zomervakantie ons richten op het bouwen van IoT-gateways en nodes, apps en dashboarden.

Samenwerking tussen mbo en hbo wordt als zeer waardevol ervaren

In september 2016 tot januari 201 – het tweede semester ICT Lab Utrecht – experimenteerden we met samenwerking tussen studenten van Business IT en Management (hbo) en Netwerk- en mediabeheerder (mbo). Onze conclusie? Studenten vullen elkaar goed aan: de hbo-ers zijn vooral sterk in het conceptuele vlak (hoe en waarom) en de aansturing van het team (wie) en de mbo-ers zijn sterk in de praktijk (wat en waar).

Om die reden kiezen we ervoor om in het derde semester de samenwerking tussen mbo en hbo te intensiveren. Het ICT Lab is opgenomen in de themaopdracht digitale smart services van tweedejaarsstudenten Software en Information Engineering aan de Hogeschool Utrecht. Deelnemers vanuit het hbo ontvangen na succesvolle deelname aan een semester ICT Lab een deelnamecertificaat maar nu dus ook een cijfer en studiepunten.

We zien een grote meerwaarde in samenwerking tussen studenten van verschillende mbo en hbo ICT-opleidingen. Ons voornemen voor het komend semester is om deze groepen te mixen in multidisciplinaire ontwikkelteams. Op de werkvloer zullen studenten immers ook met collega’s met een andere achtergrond/expertise of opleidingsniveau moeten kunnen samenwerken. Het ICT Lab biedt een leer-werkomgeving waarin studenten samenwerkingsvaardigheden kunnen opbouwen en kunnen verkennen hoe ze functioneren binnen een team.

Negen studenten ontvangen certificaat deelname ICT Lab

30 januari was een spannende middag voor studenten van het tweede semester ICT Lab, want de eindpresentaties van het semester ICT Lab stonden op het programma. Niet alleen moesten zij presenteren voor hun opdrachtgevers, maar ook voor financiers van het lab. Bovendien was er ook een vertegenwoordiging van het Ministerie van Economische Zaken aanwezig. Niet niks dus!

Echter de studenten hebben de schouders eronder gezet en drie goede presentaties neergezet. Het resultaat? Tevreden opdrachtgevers en een positief verrast publiek. Studenten hadden namelijk niet alleen een interessant verhaal, maar ook live demo’s waarin zij de werking van hun product real-time toonden aan het publiek. Met trots mochten we daarom een certificaat overhandigen aan Bart, Florian, Luc, Maarten, Mike, Romano, Stijn en Tommy. Ook Mathijs ontving een certificaat als dank voor de inspanningen die vanuit Carto zijn geleverd om een werkend eindproduct op te leveren.

 

Geplaatst op 25 april 2017


← Vorige

Volgende →