Mogelijk gemaakt door Dialogic

Volgend semester

1 februari 2020

Digitalisering van ‘het gele boekje’

HBO-studenten hebben in twee semesters een blockchain-applicatie voor de zorgsector ontwikkeld. Het doel van dit project was het digitaliseren van het vaccinatieboekje. Momenteel is het boekje alleen in fysieke vorm beschikbaar. Er is geen regie over de gegevens die momenteel worden opgenomen. Dit werkt een versnipperde aanpak, foute registratie en fraude in de hand. Door het vaccinatieboekje te digitaliseren, kan de samenstelling van gegevens beter worden gecontroleerd.

Daarbij was één van de vragen om te verkennen of blockchain-technologie meerwaarde zou hebben bij deze ontwikkeling, en op welke manier zo’n applicatie dan ontwikkeld kan worden. In verschillende sprints hebben de studenten gebouwd aan een applicatie, eerst met een backend van Ethereum. Later zijn de studenten overgestapt op Hyperledger, omdat dit veel beter paste bij het digitale vaccinatieboekje.

In een jaar tijd hebben de studenten geprogrammeerd, getest bij verschillende organisaties waaronder de GGD en zijn ze uiteindelijk met een werkend prototype gekomen. De conclusie van het project is dat het digitale gele boekje technisch haalbaar en maatschappelijk wenselijk is. Momenteel zoekt het ICT Lab naar een mogelijkheid om een vervolg te geven aan dit mooie project!