Mogelijk gemaakt door Dialogic

Volgend semester

1 februari 2020

Shopease: shoppen zonder sjouwen

Hoe ziet het winkelen van de toekomst eruit? Op welke manier kunnen de digitale en fysieke wereld in het shoppen samengaan? Wat is een aantrekkelijke binnenstad? Met deze vragen zijn twee teams met MBO-studenten in opeenvolgende semesters in het ICT Lab aan de slag gegaan.

Het Kennislab voor Urbanisme heeft ons gevraagd concepten concreet te maken die gaan over data warehouses in de stad. Het eerste idee hierachter was data (kleine) winkeliers in de stad alleen kunnen opboksen tegen de online shops als ze data gaan delen en elkaars winkelaanbod (voorraad) onder de aandacht brengen bij klanten.

Vanuit deze aanleiding zijn er verschillende concepten en visies ontwikkeld over hoe de binnenstad weer aantrekkelijk kan worden. Vervolgens heeft het eerste team studenten één van deze brede concepten teruggebracht tot een propositie waarvoor ze een app zijn gaan ontwikkelen: Shopease. Het idee van Shopease is dat het met name de kleinere winkeliers een generieke digitale tool in handen geeft om hun aanbod beter voor het voetlicht te brengen van het winkelend publiek. Door QR-codes te scannen van producten die in de winkels liggen, kunnen klanten meer informatie krijgen.

In het opvolgende semester heeft een tweede team MBO’ers Shopease doorontwikkeld in opdracht van het ICT Lab. Hierbij is het product technisch verbeterd, zijn er klantonderzoeken geweest en is het concept verfijnd. Naast een propositie richting winkeliers creëert Shopease ook waarde voor het winkelend publiek. Met één applicatie kunnen ze namelijk in allerlei winkels producten kopen, waarna alles in één keer afgerekend kan worden en opgehaald (bij een distributiecentrum aan de rand van de stad) dan wel thuisgebracht. De studenten hebben aangetoond dat het mogelijk is om in twee semesters een mooi proof-of-concept uit te werken!